Asprul ger al Bobotezei, de manual

După câteva zile în care am simțit o îmblânzire a regimului termic, de astăzi, aerul rece, arctic a luat în stăpânire întreaga Moldovă. Ca urmare, valorile maxime de temperatură ale zilei de azi s-au înregistrat în primele ore ale zilei și nu la amiază, cum era și firesc.

Pe materialul de mai jos a fost realizat indicele de răcire, mai exact, temperatura resimțită de corpul uman, ca urmare a expunerii acestuia în suflarea vântului. Astfel, valorilor de temperatură înregistrate pe platformele meteorologice, se mai pierd, în medie, 10…12°C. Mai mult, la altitudini, valorile termice resimțite de corpul uman sunt și cu 15°C mai modeste comparativ cu cele înregistrate de termometre.

Temperatura resimțită a aerului Moldova 6.I.2017 ora 14 (12 UTC)
Click pe imagine, pentru detalii
Sursa datelor: www.meteoromania.ro; www.meteo.md; www.meteo.gov.ua/en/

Răcirea considerabilă a vremii din ultimele 12-18 ore s-a petrecut pe fondul unei circulații ultrapolare. Concret, acest tip de circulație, inițială pe o componentă NNV, este îndreptată dinspre întinderile reci ale jumătății de nord a Rusiei europene. Aici, masele de aer arctic sunt răcite puternic, pe fond radiativ. Mai mult de atât, în cursul acestui an, „rezervorul de aer rece” european beneficează și de un strat considerabil de zăpadă, ideal pentru răcirile radiative despre care vobeam anterior.

Ulterior, aceste mase de aer suprarăcit sunt transportate către partea centrală și central-sud-estică a Europei, pe o componentă predominant VSV. Pe acest tip de circulație atmosferică, aer foarte rece este advectat și către regiunea geografică a Moldovei.

De altfel, scenariul prezentului val de răcire este redat și pe materialul de mai jos, integrat la scara regională. Pe acest material se observă arealul depresionar, centrat peste nord-vestul Mării Negre cât și un vast areal anticiclonic, centrat peste Europa Central-Nordică. Acest cuplaj baric este favorabil unor astfel de circulații ultrapolare.

Mai mult de atât, peste regiunile sud-estice ale Europei sunt înlesnite și condițiile pentru intensificări ale vântului, date prin acel gradient baric foarte mare (indicat, pe materialul de față, printr-o linie roșie, perpendiculară, pe izobare). În traducere, cu cât avem izobarele mai apropiate (gradient baric ridicat), vorbim de intensificări susținute ale vântului.

Context baric Europa 6.I.2017

Acum, dacă privim prima imagine, cât și materialul secund, cu circulația maselor de aer la nvelul regiunii noastre, observăm că cele mai scăzute valori induse de senzația de rece sunt pe acele pante cu expunere estică, nord-estică și estică.

De asemenea, odată cu o creștere în altitudine și scăderea densității rugozițăilor impuse de fragmentarea reliefului, viteza vântului crește considerabil, sporind mult mai mult această senzație de rece, dovada fiind cele -36°C resimțite pe Călimani și -35°C pe Ceahlău Toaca.

Rezumat: Vorbim de o răcire accentuată a vremii în mai puțin de 18 ore, pe fondul schimbării circulației maselor de aer, cu o predominare a celor dinspre nord-nord-est. Pe lângă ninsorile din sudul și centrul provinciei, pe fondul intensificărilor susținute ale vântului, temperaturile resimțite sunt și cu 10…12°C mai modeste, comparativ cu cele înregistrate. Ca urmare, atenție mare dacă aveți de efectuat activități în aer liber, deoarece riscul pentru degerături este foarte ridicat, din cauza senzației de rece, impusă de intensificările vântului (©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.